“Les plantacions d’arbres s’han de planificar, hi ha una mala herència de la poda”

29-September-2023

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), que forma part del conjunt de socis del projecte europeu ‘Viridis Loci’ ha organitzat una jornada sobre les mesures d’adaptació de les zones verdes locals al canvi climàtic dins el programa Erasmus + per al foment de l’educació, la cultura i l’esport.

“Es tracta de formar als jardiners que acabaran treballant a un municipi. A més de conscienciar del canvi climàtic i de la naturalesa, s’han fet una sèrie d’enquestes amb la participació d’experts que han aportat les millors pràctiques europees per afrontar la sequera, les plagues com el picut vermell i les DANA”, ha explicat el project manager de la FELIB, Pedro Bofill. 

Mitigar els efectes del canvi climàtic és un dels principals reptes de la societat. El president de la FELIB, Antoni Salas, ha destacat durant la benvinguda “el caràcter pràctic del curs” perquè “voltros haureu de dur el manteniment i aportar les solucions que ens anirem trobant, adaptant també les espècies a la manca d’aigua”. 

La secretària general de la FELIB, Neus Serra, ha recordat que durant la jornada, que ha comptat amb el suport local de l’Associació Balear de l’Arbre (ABA) per modular-la, s’ha analitzat la situació de tres terrenys insulars europeus tant diversos com: Sardenya, Madeira i Balears.

Per la seva banda, el president d’ABA, Antoni Calafell, ha incidit en el fet què “la plantació d’arbres s’ha de fer de cara el futur, veient els beneficis dels arbres ornamentals”. En aquest sentit ha senyalat que “venim d’una herència històrica d’una mala poda”, una de les conseqüències en seria, per exemple, la gran caiguda de branques cada vegada que hi ha una DANA. És per això que demana plans de gestió de l’arbrat, “les coses es fan bé però es podrien fer millor”, ha insistit. 

Sobre els beneficis de la cobertura verda a les ciutats: “controlen la temperatura amb fins a vuit anys de diferència, amorteixen l’aigua de la puja i tenen beneficis psicològics”, ha enumerat.

Àudio de la presentació de la jornada de Pedro Bofill.