Els ajuntaments aposten per la transició energètica amb una compra conjunta de 47 vehicles elèctrics

04-Mayo-2021

La central de contractació de la FELIB ha facilitat una licitació conjunta per adquirir fins a 47 vehicles 100 % elèctrics amb els seus corresponents punts de recàrrega subvencionats per l’Impost de Turisme Sostenible pels ajuntaments de Palma, Manacor, Inca, Sa Pobla, Pollença, Valldemossa i Campanet, consistoris que formen part de la xarxa d’aigües públiques de Mallorca qui presentà el projecte.

Com la seva envergadura i el cost era quantiós, es va demanar la intervenció de la FELIB que, a través de la seva central de contractació, ha aconseguit una rebaixa econòmica en el còmput total i ha pogut simplificar la burocràcia de la tramitació. “El projecte de canviar vehicles amb gasoil per elèctrics era un bon projecte per la central de compres on ja hi ha 30 municipis adherits per a la compra d’electricitat”, ha explicat el president de la FELIB, Antoni Salas. “No només se’n beneficien els vostres municipis i el medi ambient, sinó que la resta de municipis se’n podran tenir millors preus”.

El gerent d’Emaya, Manuel Menéndez, ha destacat “el caràcter municipal i la necessitat d’aquests tipus de projectes i l’aposta per a la mobilitat sostenible de l’Ajuntament de Palma. 24 dels vehicles elèctrics es destinaran a aquest municipi que enguany ja en sumarà un centenar.

La presidenta de SAM, Cristina Capó, ha destacat que aquest tipus d’iniciativa permet  “seguir lluitant contra el canvi climàtic” i ha explicat altres actuacions en el municipi de Manacor per tenir una xarxa d’aigües més eficient.

El Batle de Pollença, Tomeu Cifre, ha recordat la feina que s’ha fet amb aquest projecte que a la fi veu la llum. “Som un gran defensor del municipalisme i la FELIB és un pilar principal per poder actuar”, ha dit. Cifre ha reconegut que un dels principals problemes dels ajuntaments “és la contractació” i ha posat en valor el paper de la central de compres.

També ha intervingut el batle de Valldemossa qui ha recordat que l’aigua és un tema “especialment delicat en els mesos d’estiu”. Valldemossa ha convidat als altres municipis a adherir-se a aquesta compra conjunta.

Per la seva banda, Gori Vicens, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Inca, ha destacat la importància de substituir aquests vehicles que habitualment tenen trajectes més curts i contaminants i ha animat a estendre el projecte a altres tipus de serveis. 

L’import atorgat a cada ajuntament ha estat el següent: Palma 764.720 €,  Manacor 310.970 €, Inca 181.500 €, Sa Pobla 58.080 €, Pollença 125.840 €, Valldemossa 36.905 €  i Campanet 67.760 €.

A aquesta licitació, a més, s’ha d’afegir la subscripció d’un Acord Marc amb distints proveïdors de vehicles elèctrics, que podran ser adquirits en el futur per altres ajuntaments, en un moment en que l’adquisició d’aquests per part de les administracions públiques és valorada molt positivament per els ciutadans de les Illes Balears. Cal  remarcar la considerable tasca realitzada per dur a terme la licitació, per part de la FELIB, els serveis tècnics d’EMAYA i els serveis administratius la SAM (Ajuntament de Manacor).