FELIB i el betlemistes de Mallorca realitzen un catàleg d’aquest patrimoni cultural

21-Diciembre-2022

La Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB) presentà ahir en el centre d’història i cultura militar de Sant Miquel una completa ‘Guia del Betlems de les Illes Balears’, coordinada per Jordi Llabrés i Miquel A. Moncadas.

La iniciativa, que neix del contacte entre l’Associació Betlemista Francesc Rosselló, Betlemistes de Mallorca i la Federació d’Entitats Locals de Balears, vol fomentar la cultura i la llengua de les Illes, així com preservar un element tradicional com són els betlems. “És una guia útil per a que les famílies i els grups d’amics els puguin visitar en els seus moments de lleure”, explicà el president i representant dels ajuntaments de Balears, Antoni Salas, qui destacà que “els betlems són un dels elements nadalencs més entranyables. Agrupen tradició, artesania i cultura popular a més de ser un punt de trobada”.

Per la seva banda, l’historiador Jaume Munar, defensà l’increment de l’interés per als betlems en els darrers 25 anys , gràcies a particulars aficionats “que han mantingut viu un costum molt arrelat en el nostre poble”. Segons va relatar l’expert, el betlem s’introduí a Mallorca en el segle XVI en el convent de Nostra Senyora dels Àngels, que estava ubicat més enllà de les murades de Palma. A partir de l’arribada d’aquest pessebre d’estructura típica italiana, el betlem inicià la seva evolució a les illes, on destaquen per la seva antiguitat el de les caputxines i el de la Sang.