Els ajuntaments s’informen de com fer de pagament els punts de recàrrega públics dels cotxes elèctrics

29-Novembre-2023

Cada punt de recàrrega pública de cotxes elèctrics costa entre 800 i 1.000 euros al mes, un preu que fins ara paguen els consistoris que, a més, han de fer front a la inversió de posar-los i de mantenir-los.  Ara mateix hi ha un centenar de punts públics dels prop de 880 que hi ha a les Illes que no funcionen. És per això que els ajuntaments es plantegen la manera de fer de pagament aquest servei, fins ara gratuït. 

Durant el primer Consell Executiu Ordinari de la FELIB d’aquesta legislatura, el gerent de l’Institut Balear d‘Energia, Mateu Ferrer, ha explicat que la intenció del Govern és, de cara a finals d’any, detectar tots els punts de recàrrega pendents de reparació i, durant el 2024, realitzar una repesca dels qui no hagin informat a través d’altres actuacions. 

Posteriorment, s’inicia una prova pilot amb els punts de l’Ajuntament de Consell i de l’hospital Mateu Orfila (Menorca) que són els únics que tenen els preus publicats i, a mesura que els consistoris vagin fent públics els seus, anar implantant el pagament.

La idea, s’ha explicat, és proposar una forquilla de preus perquè els consistoris vagin escollint la millor solució, des de mantenir la gratuïtat al màxim benefici proposat. Amb tot, la idea és que el preu sigui de 0,25 euros el kilowatt/hora i afegir un recàrrec a partir de les 10 hores per afavorir la rotació. Amb posterioritat el recàrrec serà al cap de quatre hores, però no es pot implantar encara perquè es vol descomptar eles hores nocturnes i la plataforma encara no està preparada. 

“Des de la FELIB vos proposam agafar l’exemple de l’Ajuntament de Consell, a qui donam les gràcies, per poder seguir els models d’informes necessaris i que així sigui més uniforme i no doni tanta feina als tècnics”, ha senyalat el president, Jaume Ferriol.

Durant el Consell Executiu s’ha parlat també de la Llei de Benestar Animal, el reglament del qual està pendent de l'aprovació dels Pressuposts Generals de l’Estat. un assumpte que preocupa als municipis, pendents de les instruccions a seguir.