La FELIB demana modificar la Llei Montoro per poder utilitzar els superàvits en situacions d’emergència

30-Gener-2020

La Federació d'Entitats Locals de Balears ha celebrat el primer Consell Executiu Ordinari de l'any on, entre d'altres temes, s'ha decidit demanar a la Federació Espanyola de Municipis (FEMP) que insti al Govern Estatal a modificar la Llei d'Estabilitat Pressupostària per tal que es puguin utilitzar els romanents que cada ajuntament té al banc quan hi ha un cas d'emergència.

El pas de la tempesta Glòria ha estat el darrer exemple de com, davant un fenomen meteorològic extraordinari, els ajuntaments han de fer esforços econòmics no prevists en els seus comptes per pal·liar els seus efectes. Per aquest motiu, els representants municipals han acordat demanar una modificació de la llei quan hi hagi un caràcter d'emergències.

"La llei no es derogarà però sí que és viable proposar mesures concretes, que són justes, per modificar-la", ha explicat el president de la FELIB, Antoni Salas. "El que no pot ser és tenir doblers estant a dèficit zero i que no es puguin utilitzar perquè els comptes dels ajuntaments serveixen per maquillar el dèficit estatal", ha afegit.

Si bé quan es va aprovar la Llei Montoro va aportar sostenibilitat als comptes, en el Consell Executiu hi ha hagut unanimitat per titllar-la de desfasada. "Si els comptes estan sanejats hem de poder invertir el romanent en cas d'emergència", ha conclòs Salas.