La FELIB, quatre anys reivindicant el municipalisme

11-Juny-2019

Les principals fites assolides durant aquests darrers quatre anys:

  • Obrir a la societat l’entitat, donant-la a conéixer.
  • Impulsar-la com a veu del municipalisme a les Balears, amb independència d’altres institucions i interessos partidistes. (Llei Montoro, regulació d’habitages turístics, aplicació del fons de l’ecotaxa…)
  • Convertir la FELIB en una entitat de serveis per als ajuntaments (Central de Compres, publicacions, formació de càrrecs polítics i treballadors municipals, Observatori de Polítiques Locals, assessorament jurídic i tècnic…)
  • Recuperació del finançament municipal previ a la crisi econòmica a través del Fons de Cooperació Local.
  • Implicació en els debats i temes que preocupen a la societat (inundacions de Llevant, consum d’alcohol entre els joves, seguretat ciutadana, civisme, mar blava, estalvi consum d’aigua)

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears celebra la darrera Assemblea General de la legislatura 2015/2019 i fa balanç de quatre anys en els que s’ha apostat per convertir una federació de caràcter bàsicament representatiu en una eina útil pel municipalisme illenc. 

El president Joan Carles Verd ha fet balanç de les principals fites assolides des que el mes d’octubre de l’any 2015 es configuràs l’actual organigrama de la FELIB. “El nostre objectiu era convertir la FELIB en un vertader òrgan de representació, estic content de veure com hem aconseguit que el Govern tengui en compte als municipis cada vegada que vulgui legislar en matèries que ens afecten”, ha destacat. “Formam part de les principals comissions de seguiment i òrgans de representació de les Balears, mai s’havia tengut tan en compte als ajuntaments en la presa de decisions”, ha afirmat. 

Però més enllà del paper representatiu dels ajuntaments que té la FELIB, s’ha aconseguit que la federació sigui una eina útil pels consistoris. “Hem proporcionat serveis que fins ara no teníem”, ha explicat Verd. 

Les línies estratègiques de la FELIB han prioritzat la posada en marxa d’una central de compres unificada a la que ja s’han adherit la majoria de municipis i que properament signarà el contracte per al subministrament elèctric, que vol ser la primera fita en un camí que permetrà que multitud de serveis comuns  puguin ser contractats conjuntament, generant estalvis econòmics i de recursos als nostres associats.

La FELIB també ha demostrat que quan els ajuntaments anam units en les nostres reivindicacions aconseguim que les altres administracions ens escoltin. Així el Govern ha incrementat els fons de cooperació local a nivells anteriors a la crisi.

A més, fa pocs mesos es va presentar el projecte d’Estudis Locals, una gran base de dades recollides en el que es coneix com un Observatori Local que recull fins a 150 ítems municipals i que està a disposició d’ajuntaments, mitjans de comunicació, universitat o científics pugui tenir al seu abast qualsevol tipus d’informació local que es reculli en els ajuntaments. Aquesta gran base de dades s’anirà actualitzant cada dos anys per poder veure com evoluciona.

La desgràcia que assolà el Llevant de Mallorca l’octubre de l’any passat va generar una gran onada de solidaritat municipal on la FELIB col·laborà aportant informació real als batles de la situació, ajudant a evitar la propagació de rumors, fomentant la coordinació de les iniciatives dels municipis, així com fent d’interlocutor entre els diferents organismes implicats I els ajuntaments. En aquelles hores dificils va quedar palesa la importància d’una entitat com la nostra com a organisme de coordinació i portaveu dels ajuntaments.

La Federació també ha volgut ofertar als càrrecs polítics municipals una formació a l’alçada de les seves responsabilitats, impulsant l’Aula de regidors. Durant aquests quatre s’han ofertat tota una sèrie de cursos i seminaris per tal de contribuir a una gestió municipal de més qualitat. De fet,  actualment ja es prepara el proper curs inicial de formació per als nous regidors que resultin de les eleccions del 26 de maig. La formació constant dels representants en els ajuntaments és i serà una bandera per a la FELIB. 

A més, s’ha mantingut la promoció de Publicacions Pròpies amb temàtiques específiques per ajudar en el dia a dia administratiu dels ajuntaments.

El president Joan Carles Verd ha agraït que tots els membres de la FELIB hagin deixat de banda sempre els seus colors polítics per treballar en el benefici comú de tots ajuntaments. Si bé l’actual organització de la FELIB es mantindrà fins passat l’estiu, Verd ha aprofitat la darrera Assemblea General de la Legislatura per donar les “gràcies” per “la implicació i la bona predisposició” de tots els seus integrants.

No cal oblidar la participació de la FELIB en campanyes específiques en tots aquells àmbits que preocupen a la societat, com la prevenció del consum d’alcohol en menors, o l’estalvi d’aigua, la promoció del comerç local, la prohibició de les prospeccions al mediterrani….